10 Predloga Šta Posetiti u Mostaru

October 13, 2023 by Turizam.org

Mostar, blistav dragulj Bosne i Hercegovine, nudi putnicima nezaboravno iskustvo kroz svoju bogatu istoriju, spektakularnu arhitekturu i izvanredne prirodne lepote. Kada se pitate “šta posetiti u Mostaru“, pripremite se za fascinantan niz kulturnih atrakcija, prirodnih čuda i gastronomskih užitaka. Ovaj članak će vas voditi kroz najznačajnije destinacije i aktivnosti koje treba obići tokom posete ovom prelepom gradu, gde se spojila istočna i zapadna kultura, ostavljajući dubok pečat na svakom koraku.

 

Stari Most

Stari Most - Mostar

Stari Most, praktično “zaštitno lice” Mostara i verovatno prva asocijacija kada pomislite na ovaj grad, izgrađen je u 16. veku u vreme Osmanskog carstva. Građen od strane inženjera Hajrudina, ovaj most je čudesa inženjeringa tog doba. Njegova kamena arhitektura, karakteristična za osmanski stil, i jedinstvena lukna konstrukcija oduzimaju dah.

Stari Most je takođe poznat po tradiciji skakanja sa visine. Mladići iz Mostara, poznati kao “Mostarski skakači,” hrabro skaču sa visine od oko 24 metra u hladnu reku Neretvu tokom letnjih meseci. Ova hrabra tradicija privlači brojne posetioce koji žele da vide ovo spektakularno skakanje.

Tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini u 90-ima, Stari Most je bio uništen. Međutim, zahvaljujući naporima UNESCO-a i lokalnog stanovništva, most je obnovljen i ponovno otvoren za javnost 2004. godine.

Najbolji način da se divite Starom Mostu je sa obližnjih vidikovaca. Pogled sa mostarske Kule Hercega Stjepana i brda Hum pruža spektakularan pogled na ovu arhitektonsku lepotu i reku Neretvu koja teče ispod nje.

 

Stari Bazar – Kujundžiluk

Šta posetiti u Mostaru?

Stari Bazar, poznat i kao Kujundžiluk, će vas odvesti na nezaboravno putovanje kroz vreme. Ovaj slikoviti bazar predstavlja srce grada i pravo blago za sve ljubitelje istorije, kulture i trgovine.

Stari Bazar datira unazad vekovima, a njegova istorija seže duboko u osmansko doba. Njegove kaldrmisane ulice svedoče o bogatom kulturnom nasleđu grada. Bazar je dobio ime “Kujundžiluk” zbog zanatlija (kujundžija) koji su ovde nekada imali svoje radnje.

Šetajući kroz Bazar Kujundžiluk, osetićete se kao da ste zakoračili unazad u vreme Osmanskog carstva. Šareni dućani i prodavnice nude raznoliku robu, uključujući tradicionalne rukotvorine, keramiku, tekstil i nakit. Ovde možete pronaći i autentične suvenire koji će vas podsećati na vašu posetu Mostaru.

On je takođe dom brojnim kafićima, restoranima i poslastičarnicama gde možete probati ukusnu bosansku kuhinju. Ne propustite priliku da uživate u tradicionalnim poslasticama kao što su ćevapi, baklava i turska kafa.

 

Koski Mehmed Paša Džamija

Koski Mehmed Paša Džamija

Koski Mehmed Pašina Džamija, poznata i kao Džamija na ćupriji, je jedan od najznačajnijih verskih objekata u Mostaru i istovremeno nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ova džamija je mnogo više od arhitektonskog dragulja; to je mesto duboke istorije i kulturnog značaja.

Izgrađena tokom 17. veka, Koski Mehmed Pašina Džamija nosi ime po svom pokrovitelju, Koski Mehmed Paši, koji je bio visoki osmanski zvaničnik u to vreme. Ova džamija je bila simbol osmanske vlasti i islama u Mostaru tokom tog perioda.

Džamija se ističe svojom klasičnom osmanskim arhitekturom koja je bila karakteristična za to doba. Impresivna kupola, minaret i upečatljiva unutrašnjost sa mermernim stubovima i bogatim ornamentima čine je arhitektonskim biserom Mostara.

 

Muzej Hercegovine

Muzej Hercegovine

Muzej Hercegovine, predstavlja kulturno srce grada Mostara. Ovaj muzej je više od čuvara prošlosti Hercegovine, to je mesto gde se istorija, umetnost i tradicija ovog regona oživljavaju i prikazuju posetiocima koje put dovede u ovaj grad.

Muzej Hercegovine se nalazi u prelepom ambijentu starog grada. Uprava muzeja se nalazi u spomen kući nekadašnjeg političara Džemala Bijedića. Sam muzej je grupisan u četiri odeljenja (spomen kuća Džemala Bijedića, spomen kuća Svetozara Ćorovića, Kula Tara, Centar Mostar).

Osnovan je 1950. godine i od tada je postao ključno mesto za proučavanje i čuvanje bogate kulturne baštine Hercegovine. Muzej poseduje veliki broj eksponata koji obuhvataju različite periode i aspekte istorije ovog regiona.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika Muzeja Hercegovine su njegove raznolike izložbe i zbirke. Posetioci mogu istražiti arheološke, etnografske, rukopisne, numizmatičke eksponate i slično. Zbirka etnografskih artefakata prikazuje tradicionalni način života u Hercegovini, dok su izložbe posvećene istoriji grada Mostara tokom različitih perioda.

 

Blagaj Tekija – Izvor reke Bune

Blagaj Tekija - Izvor reke Bune

Jedna od najupečatljivijih karakteristika Blagaj Tekije je Vrelo Bune, prirodni izvor koji izvire iz stene i formira prelepu reku Bunu. Voda je kristalno čista i hladna tokom cele godine, stvarajući prirodni raj za posetioce. Restorani duž obale reke nude mogućnost da uživate u tradicionalnim bosanskim jelima uz zvuke žubora vode.

U blizini samog izvora izgrađena je Blagaj Tekija, takođe poznata i kao Derviška Tekija, koja je jedno od najznačajnijih verskih i kulturnih mesta u Bosni i Hercegovini. Ovaj kompleks kombinuje duhovnu predanost i prirodnu lepotu, privlačeći posetioce iz celog sveta.

Osnovana je u 16. veku (oko 1520. godine) tokom vladavine Osmanskog carstva. Tekija je služila kao stanište za derviše, muslimanske askete koji su živeli u zajednici i posvećivali se svom duhovnom poslu.

 

Park Fortica

Park Fortica

Park Fortica, popularna avanturistička destinacija u Mostaru, pruža posetiocima nezaboravno iskustvo kombinujući prirodnu lepotu i adrenalinske aktivnosti. Ovaj park se nalazi na uzvišenju Fortica, na visini od 500 metara iznad nivoa mora i nudi spektakularne poglede na ceo Mostar i okolinu.

Glavna atrakcija Parka Fortica je impresivna ZIP-LINE staza koja se proteže na dužini od 570 metara. Posetioci imaju priliku da dožive neviđene poglede na Mostar dok brzinom vetra lete niz ovu sajlu.

Polazna tačka ZIP-LINE-a se nalazi ispred planinskog doma kod vidikovca, dok se završna tačka nalazi kod sportskog penjališta “Stolac”. Za decu postoji i dečiji ZIP-LINE sajla dužine 20 metara, prilagođen njihovim potrebama.

Park Fortica je raj za avanturiste i ljubitelje aktivnosti na otvorenom. Osim ZIP-LINE-a, posetioci mogu uživati u brojnim drugim aktivnostima.

Tu su hiking ture na uzvišenju Stolac sa obilaskom italijanskih utvrđenja iz Drugog svetskog rata, spuštanje niz liticu visine 25 metara, obilazak parka u otvorenom džipu i posećivanje austrougarskih utvrđenja iz Prvog svetskog rata. Ovo mesto pruža izuzetno raznovrsne mogućnosti za istraživanje i avanturu.

 

Muzej Starog Mosta

Muzej Starog Mosta

Ovaj muzej je otvoren 2006. godine, i to povodom proslave druge godišnjice završetka rekonstrukcije Starog mosta. Njegova svrha je da očuva i prezentuje bogatu istorijsku i kulturnu baštinu Mostara, sa posebnim fokusom na ovu čuvenu građevinu.

Muzej Starog Mosta se sastoji iz tri odvojene sekcije, smeštenih unutar impresivnog kompleksa kule Tare. Svaka sekcija nudi jedinstveno iskustvo i priliku za bolje razumevanje istorije i značaja Starog mosta.

Unutar prve sekcije posetioci imaju priliku da pogledaju arheološke eksponate otkrivene tokom rekonstrukcije mosta 2002. godine. Posetioci ovog dela muzeja će moći da istraže ove eksponate, uz pomoć informativnih panela koji pružaju dublji uvid u osnovne istorijske događaje povezane sa Starim mostom. Nakon obilaska ovog dela, posetioci mogu iskoristiti priliku da se popnu na vidikovac na najvišoj tački kule, sa kojeg se mogu diviti prelepom pogledu na Mostar.

U drugoj sekciji muzeja čuvaju se arheološki nalazi koji se nalazili ispod kule. Ovde možete pronaći ostatke dva drvena mosta koja predstavljaju prethodnike izgradnje čuvenog kamenog mosta, kao i osnova samog Starog mosta. Ovi ostaci svedoče o razvoju i promenama u konstrukciji mosta kroz različite istorijske periode.

Treća sekcija (“Labirint”), predstavlja galeriju fotografija o Starom mostu, infrastrukturnim oštećenjima i samoj obnovi. Razni paneli i prezentacije pružaju detaljna objašnjenja o procesu obnove ove znamenitosti. Ova sekcija omogućava posetiocima da dublje razumeju izazove i napore uložene u očuvanje ovog istorijskog spomenika.

 

Mepas Mall

Mepas Mall

Mepas Mall je savršeno mesto za sve ljubitelje šopinga. U ovom tržnom centru možete pronaći brojne prodavnice sa različitim brendovima i asortimanima – od odeće i obuće do elektronike i kućnih aparata. Bez obzira na vaše želje i potrebe, Mepas Mall nudi bogatu ponudu koja zadovoljava različite ukuse i budžete.

Nakon šopinga ili zabave, Mepas Mall nudi širok izbor restorana, kafića i brze hrane gde možete uživati u ukusnim jelima i osvežavajućim pićima. Bilo da želite tradicionalne specijalitete ili internacionalne kulinarske poslastice, sigurno ćete pronaći nešto što će zadovoljiti vaša čula.

 

Vodopad Kravica

Vodopad Kravica

Nalazi se na reci Trebižat, nedaleko od granice sa Hrvatskom, i često se opisuje kao “mala Plitvička jezera.” Ovaj vodopad je postao popularna destinacija za posetioce koji žele da se okupe u prirodi i uživaju u spektakularnom pejzažu.

Ovakav vodopad je impresivan prirodni fenomen koji će vas oduševiti svojom veličinom i lepotom. Voda se s visine od oko 25 metara stropoštava niz stene i stvara spektakularnu kulisu. Kristalno čista voda koja se stvara ovim padavinama idealna je za osveženje i kupanje tokom toplih letnjih dana.

Kravica vodopad se nalazi na oko 40 kilometara jugozapadno od Mostara. Dolazak do vodopada je prilično jednostavan putem lokalnih puteva. Na licu mesta postoje kafići i restorani gde se možete osvežiti i probati tradicionalna jela regiona.

Kravica vodopad predstavlja idealno mesto za izlet ili kratki beg iz grada. Njegova prirodna lepota, osvežavajuća voda i mirna okolina pružaju priliku za relaksaciju i uživanje u prirodi. Ova destinacija je nezaobilazna za sve posetioce koji žele da istraže skrivene dragulje Bosne i Hercegovine.

 

Karađozbegova džamija

Karađozbegova džamija

Karađozbegova džamija izgrađena je 1557. godine tokom perioda Osmanskog Carstva, a nosi ime po svom osnivaču, Karađozbegu. Ova džamija je pretrpela različite faze obnove i restauracije tokom svoje dugogodišnje istorije. Originalna građevina bila je jednostavnija u dizajnu, dok su kasnije rekonstrukcije dodale elemente koji su doprineli njenom arhitektonskom šarmu.

Džamiju karakteriše klasična osmanska arhitektura, sa elegantnim detaljima i izvrsnom upotrebom kamena. Unutrašnjost džamije ukrašena je bogatim ornamentima i kaligrafskim radovima. Kupola i minaret daju džamiji prepoznatljiv izgled, a posebno su impresivni kada se posmatraju iz dvorišta.