...

Portorož – Šta posetiti?

March 10, 2023 by Turizam.org

Portorož – biser obale Jadranskog mora. Ovo turističko odredište nalazi se na zapadnoj obali Slovenije i poznato je po predivnim plažama, termalnim izvorima i bogatoj istoriji.

Sa svojom blagom klimom, kristalno čistim morem i prelepim pejzažima, Portorož je savršeno mesto za opuštanje i uživanje u prirodi. Plaže ovog primorskog grada su jedne od najlepših u Sloveniji, a privlače posetioce iz celog sveta svojim zlatnim peskom i kristalno čistim morem.

Uz to, Portorož je poznat po svojim termalnim izvorima, koji su idealni za opuštanje i wellness tretmane. Zahvaljujući brojnim hotelima i spa centrima, ovaj grad je omiljeno odredište za one koji žele da se prepuste potpunom užitku i regeneraciji.

Međutim, Portorož nudi mnogo više od plaža i spa centara. Grad je prepun kulturnih i istorijskih znamenitosti, kao što su crkve, muzeji…

 

Znamenitosti Portoroža

Iako tako mali, sa populacijom od oko 3000 stanovnika, ovaj gradić ima nekoliko stvari da ponudi:

 

Crkva svetog Bernardina

Portorož

Crkva svetog Bernardina izgrađena je u baroknom stilu u 17. veku, posvećena je sv. Bernardinu Sienskom i predstavlja značajnu znamenitost Portoroža. Crkva se nalazi na brdu iznad grada i pruža prekrasan pogled na Portorož i okolicu.

U unutrašnjosti crkve nalaze se vredni umetnički predmeti, poput slika, kipova i relikvija, a posebno su vredne orgulje iz 18. veka koje se smatraju jednim od najvrednijih primera baroknih orgulja u Sloveniji.

 

Palata Kempinski

Fotografija

Palata hotela Kempinski je prekrasna zgrada smještena uz samu obalu mora, izgrađena u neoklasičnom stilu. Ova impresivna zgrada je dom luksuznog hotela s pet zvezdica, koji nudi vrhunsku uslugu i sadržaje za svoje goste.

U sklopu palače nalaze se restorani, barovi, teretana i spa centar koji gostima omogućuju ugodan boravak u ovom prekrasnom ambijentu. Palata hotela Kempinski predstavlja jedno od najprestižnijih mesta za boravak u Portorožu.

 

Soline Sečovlje

undefined

Soline Sečovlje su zaštićeno područije slanih polja koja datiraju još iz rimskog doba. One su vekovima bile glavni izvor soli u regiji te su i danas u funkciji.

Posetioci Solina mogu uživati u obilasku solana i saznati više o tradicionalnom načinu proizvodnje soli. Tu je i mali muzej koji prikazuje istoriju solinarstva na tom području.

Pored toga, Soline Sečovlje su dom brojnim vrstama ptica koje tu žive i koje se mogu posmatrati u njihovom prirodnom okruženju. Takođe, Soline su poznate po svojim lekovitim blatom koje se koristi u medicinske svrhe, a posetioci ga mogu isprobati u spa centru koji se nalazi u blizini.

Jedna od atrakcija Solina je i šetnja po drvenim stazama koje vode kroz solane i omogućavaju posetiocima da uživaju u predivnom pogledu na prirodu i more.

 

Park Firma Viva

undefined

Park Forma Viva je umetnički park smešten u neposrednoj blizini Portoroža. Ovaj park je osnovan 1961. godine, a delo je grupe umetnika kojima je cilj bio stvoriti skulpture koje će se uklopiti u prirodno okruženje.

Park Forma Viva obuhvata preko 20 skulptura i instalacija koje su postavljene u prirodnom okruženju, uključujući skulpture koje prikazuju ljudske figure, životinje i apstraktne oblike. Ove skulpture su izrađene od različitih materijala, uključujući kamen, metal i drvo.

Posetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu na more i okolne brežuljke dok šetaju kroz park i divi se umetničkim delima. Park je otvoren za posetitelje tijekom cijele godine, a ulaz je besplatan.

 

Šta posetiti u okolini Portoroža?

U okolini Portoroža postoji mnogo zanimljivih mesta koje vredi posetiti. Evo nekih od njih:

  • Piran – stari grad smešten na obali Jadranskog mora, sa uskim ulicama i šarmantnim trgovima. Piran je poznat po svojoj Venecijanskoj arhitekturi, a tu se nalazi i crkva Sv. Jurija koja nudi predivan pogled na grad.

 

  • Krajinski park Sečovlje – prirodni park sa slanim livadama, solanama i močvarama. Ovo područje je dom za mnoge vrste ptica i drugih životinja, a posetioci mogu uživati u šetnji po stazama koje prolaze kroz park.

 

  • Hrastova šuma – park prirode koji se nalazi na brdu iznad Portoroža. Ovde posetioci mogu uživati u šetnji kroz gustu šumu hrastova i drugih autohtonih vrsta drveća, kao i u predivnom pogledu na Jadransko more i okolna područja.

 

  • Vinski podrumi – u okolini Portoroža se nalaze mnoge vinarije i vinski podrumi u kojima se mogu degustirati lokalna vina i saznati više o tradicionalnoj proizvodnji vina u ovom području.

 

  • Grad Koper – smešten na oko 7 km od Portoroža, grad Koper je jedan od najvećih gradova na obali Slovenije. Koper nudi brojne atrakcije poput muzeja, tržnice, trgova i znamenitosti poput Katedrale Sv. Nazarija i Tita.

 

  • Grožnjan – smešten na samo 30-ak kilometara od Portoroža, ovaj mali gradić u unutrašnjosti Istre je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj baštini. Grožnjan je dom za mnoge umetnike i umetničke galerije, a posetioci mogu uživati u šetnji kroz uske uličice i obilasku znamenitosti kao što su Stari grad, crkve i kule.

 

  • Parenzana – stara železnička linija koja povezuje gradove u Sloveniji i Hrvatskoj. Danas se Parenzana koristi kao biciklistička i pešačka staza koja prolazi kroz prelepe krajolike i nudi predivan pogled na more i okolna područja.

 

Portorož smeštaj

Preko forme koja se nalazi ispod ovog teksta možete proveriti ponudu smeštaja za ovu destinaciju. Isto to možete učiniti i preko sekcije “Putovanja” na našoj stranici.

 

Portorož mapa

 

Ukoliko se razmišljate da provedete vaš odmor u ovoj državi, predlažemo vam da pogledate i neke naše prethodne postove iz sekcije Slovenija, i na taj način dobijete ideju.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.