...

Mokranjske stene u blizini Negotina

новембар 23, 2023 by Turizam.org

Mokranjske stene, smeštene na istočnim obroncima planine Deli Jovan, predstavljaju arheološki i prirodni kompleks od posebnog značaja. Nalazeći se na desetak kilometara južno od Negotina, ovaj lokalitet privlači pažnju svojim višeslojnim arheološkim ostacima i impozantnim prirodnim lepotama. Prošarane Sikolskom rekom, stene čuvaju istorijske tajne i pružaju jedinstven doživljaj svima koji se upuste u istraživanje ovog područja.

 

Osnovne informacije

Mokranjske Stene

Ovaj lokalitet, lociran blizu sela Mokranje, desetak kilometara južno od Negotina, izuzetno je važan deo kulturne baštine ovog regiona.

U rimsko doba, na ovom mestu se pretpostavlja postojanje mosta koji je spajao dve najveće stene, a arheolozi su otkrili obilje artefakata iz toga perioda na vrhovima stena. Tokom sondažnih istraživanja 1980-ih, identifikovana je stražarska kula i bedemi široki oko 1,8 metara. Građeni su od kamena povezanog krečnim malterom, s posebnim naglaskom na tvrdi pritesani krečnjak za donje delove i lako obradivu sigu za gornje delove i kruništa. Nalazi su složeni u hronološki okvir od 3. do 6. veka, pa čak i početka 7. veka, svedočeći o postojanju najmanje dva horizonta naseljavanja – kasnorimskog i ranovizantijskog.

Značaj Mokranjskih stena u velikoj meri je povezan sa Dunavom, ključnim komunikacionim pravcem u rimskom periodu. Iako se ne direktno nalazi na obali Dunava, lokalitet je bio povezan dolinom Timoka, kuda su prolazili vojska i trgovci, olakšavajući saobraćaj i trgovinu ka unutrašnjosti Balkana. Ovi podaci čine Mokranjske stene jedinstvenim arheološkim nalazištem koje pruža uvid u istoriju i nasleđe ovog regiona.

Pored arheoloških dragocenosti, priroda Mokranjskih stena dodatno obogaćuje iskustvo posetilaca. Vodopad Sikolske reke, koji se uliva u jezero, stvara slikovit prizor, dok su oba jezera bogata ribom. Ova očaravajuća mesta nude mir i tišinu, idealnu oazu za opuštanje u prirodnom okruženju.

 

Šta posetiti i obići u okolini?

U neposrednom okruženju Mokranjskih stena, pruža se niz zanimljivih destinacija koje doprinose bogatstvu doživljaja ovog područja.

Vinogradski reon u blizini obiluje pivnicama među kojima se izdvajaju Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke. Ova vinska postaja pruža jedinstveno iskustvo ljubiteljima vina, čineći posetu još autentičnijom.

Na steni udaljenoj svega 600 metara uzvodno od Mokranjskih stena smestio se vidikovac, pružajući posetiocima nezaboravne poglede na okolni pejzaž. Ovo je idealno mesto za mirno posmatranje prirode i uživanje u tišini koju pruža ovaj skriveni dragulj.

Gornji tok Sikolske reke krije još jedno jezerce, duboko i spokojno, koje čini idiličan kutak u podnožju vodopada. Ova mirna vodena oaza pruža opuštajući ambijent, savršen za relaksaciju pored vode.

Lovište Alija, prostirući se na preko 300 hektara prirodnog okruženja, pruža priliku za istraživanje i uživanje u aktivnostima na otvorenom. Ovo lovište doprinosi celokupnom doživljaju boravka u Negotinskoj Krajini, nudeći dodatne mogućnosti za povezivanje s prirodom.

 

Kako doći do Mokranjskih stena?

Preporučeni put, ako krećete iz Beograda, vodi preko autoputa E 75 prema jugu Srbije. Nakon isključenja za Požarevac, pratite put 33, a zatim od Požarevca pređite na put 34. Nastavite vožnju uz Dunav duž granice s Rumunijom sve dok ne skrenete desno na put 165, koji će vas voditi do Negotina. Od Negotina preostaje još oko 10 km do sela Mokranje.

Kada stignete do Mokranja, posle prelaska prvog mosta, preporučuje se zaustavljanje kod objekta s natpisom „Vodovod“. Tu možete parkirati vozilo, budući da dalje putovanje zahteva pešačenje kolskim putem. Kolski put vodi kroz šumu, stoga preporučujemo obuću koja pruža dobru potporu, poput dubokih patika. Čitav put je jasno obeležen natpisima „Mokranjske stene“, usmeravajući vas direktno ka vodopadu, jezeru i samim stenama. Nakon približno 2 km pešačenja kroz šumu, stići ćete do ove jedinstvene prirodne atrakcije.

 

Mokranjske stene – Lokacija


Srodnak tekst: Vodopad Kravica

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.