...

Manifestacije u Novom Sadu

October 25, 2022 by Turizam.org

Novi Sad je najveći grad u Vojvodini i njen glavni centar, dok je paralelno sa tim i drugi najveći grad u Srbiji. Ovaj prelep vojvođanski grad, koji se drugačije naziva i “Srpska Atina” je takođe i evropski predstavnik kulture. Shodno tome, za očekivati je da postoje neke manifestacije u Novom Sadu. Zbog toga u današnjem članku potrudićemo se da vas upoznamo sa njima.

 

Dani Zaharija Orfelina

Manifestacija se održava od 19. do 22. januara. Ciljevi manifestacije su skretanje pažnje javnosti na životni put Zaharija Stefanovića Orfelina, isticanje značaja dela Zaharija Stefanovića Orfelina, isticanje značaja i vrednosti kaligrafskog pisanja nekada i sada, promovisanje radova osnovnoškolaca sa Kaligrafske kolonije “ Učenici kaligrafi na putu Zaharija Stefanovića Orfelina “.

 

Sajam antikviteta, hobija i umetničkih predmeta

Na sajmu antikviteta, hobija i umetničkih predmeta učestvuje  između 50 i 70 izlagača iz svih krajeva Srbije, a ponekad i nekoliko izlagača iz susednih zemalja. Pored promotivnog i edukativnog karaktera, manifestacija ima i prodajni, kao i humanitarni karakter. Aktom Gradske Uprave za kulturu od 26. februara 2008. godine Sajam antikviteta, hobija i umetničkih predmeta kategorisan je kao manifestacija od značaja za Grad Novi Sad.

 

Vinska ulica od Božića do Božića

Manifestacija “Vinska ulica od Božića do Božića” održava se svake godine od kraja decembra do početka januara, obuhvatajući katolički i pravoslavni Božić. Na mnogobrojnim štandovima izlagači, prvenstveno sa Fruške Gore ali i iz drugih delova naše zemlje, izlažu vina vrhunskog kvaliteta, od kojih je najpoznatija sorta Bermet. Pored vina posetioci mogu da kupe kuvano vino, kuglof, med, ajvar, domaći sir, kao i razne suvenire sa motivima vojvođanske ravnice.

 

Ciklus “Božićno-novogodišnjih koncerata”

Ciklus “Božićno-novogodišnji koncerti” čine programi kojima se obeležavaju praznici od Božića po gregorijanskom kalendaru, zatim Nove godine, potom i Božića i Nove godine po julijanskom kalendaru. Kao poseban vid svoje aktivnosti MONS organizuje ovakve programe još od 1997. godine nastojeći da, pre svega, ulepša svojim sugrađanima praznični period, ali i da obogati umetničku ponudu grada.

 

“Pešačimo u prirodi”

Pešačimo u prirodi” prvi put je održana 14. novembra 1982. godine i od tada se neprekidno izvodi svake nedelje, a od nedavno i svake srede. Izleti su sadržajno osmišljeni posete manastirima, muzejima, planinarskim domovima, sportsko-rekreativnim takmičenjima i prigodnim zabavnim programima. Na startu je potrebno prijaviti se vodiču radi dobijanja uputstava za bezbedno učešće.

 

Zlatno zvonce

Festival je namenjen afirmaciji i unapređenju dečjeg kulturno-umetničkog stvaralaštva i stvaralaštva za decu. Ovaj internacionalni dečji festival po tradiciji se održava na Vrbicu – praznik dečje radosti. U tri festivalska dana održavaju se tematski različiti programi: Biseri zlatnog zvonca, Likovni susreti, Zvonce radosti, Poetske čarolije i Zlatno zvonce popularnosti, koji afirmišu dečje likovno, poetsko i muzičko stvaralaštvo, kao i stvaralaštvo za decu. Festival organizuje Centar za kulturnu animaciju, Novi Sad pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Odžava se 24. marta, a organizuje je centar za kulturnu animaciju.

 

Novosadsko proleće

Novosadsko proleće je jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u zemlji. Sastoji se od 3 izložbene celine: izložba cveća i sadnica, izložba meda i zdravstveno bezbedne hrane, izložba starih i umetničkih zanata i izložba “Salon energetske efikasnosti”. Jedinstveni je primer manifestacije gde se na jednom mestu može naći sve što je potrebno za hortikulturno uređenje, jer su prisutni izlagači iz cele zemlje, od kojih se  mogu dobiti i praktični saveti u vezi nege i uzgoja cveća i sadnica.

 

Nomus

Međunarodni festival ozbiljne muzike Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS): održava se svake godine u aprilu mesecu u trajanju od 7 do 10 dana. Ovo je najznačajnija manifestacija u organizacii MONS. Zahvaljujući smišljeno odabranom programu i kvalitetnim interpretacijama čuvenih umetnika, ne samo s naših prostora, već i iz inostranstva, Novi Sad je svake godine tokom aprila meseca, kada se festival održava, prestonica na međunarodnoj muzičkoj mapi.

 

Festival Lutkarstva osnovnih škola “Fluoš”

Ciljevi festivala su Republička i međunarodna smotra znanja, umenja, veština i dostignuća osnovnoškolskih lutkarskih grupa promovisanje lutkarskih dostignuća dece sa teškoćama u razvoju, promovisanje lutkarskog nastavnog i vannastavnog rada nastavnika sa učenicima. Širenje lutkarstva i podsticanje nastavnika na bavljenje lutkarstvom, razmena iskustava i razvoj eko i etno svesti, doprinos razvoju lutkarske kulture učenika, nastavnika i publike. Manifestacija se održava od 21. do 25. aprila.

 

Novosadski foto maraton

Novosadski foto maraton predstavlja deo projekta Face Novi Sad – portret grada, koji ima za cilj kulturno profilisanje Grada Novog Sada i valorizaciju njegovih kulturnih vrednosti.  Učesnicima foto maratona je pružena mogućnost da se bolje upoznaju sa Novim Sadom na neobičan i zanimljiv način, istražujući ga prema svojim preferencijama. Cilj manifestacije je kreiranje portreta Grada Novog Sada, tzv. vizuelna analiza Grada Novog Sada kakvim ga vide njegovi stanovnici i posetioci.

 

Izložba mladih umetnika

Edukativna praksa, koja se održava u Spomen-zbirci namenjena je studentima prve godine u okviru predmeta Likovni elementi (prof. Rada Čupić), po ustaljenom principu: u okviru praktičnog dela ispita studenti se opredeljuju za jedno delo iz Osnovnog fonda Spomen-zbirke, interpretirajući ga u savremenom ključu upotrebom klasičnih ili savremenih tehnologija (video radovi i digitalna štampa). Rezultati ove višegodišnje saradnje biće predstavljeni zajedno sa izborom reprezentativnih radova prethodnih generacija studenata (2001-2010), tekstualnim analizama dela iz Spomen-zbirke nastalim tokom praktičnih vežbi, kao i propagandnim materijalom sa ranije održanih izložbi u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Odžava se u aprilu.

 

Međunarodni poljoprivredni sajam

Novosadski sajam postao je prepoznatljiv po Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, jednom od najvećih evropskih sajamskih događaja u oblasti poljoprivrede. Postao je zaštitni znak Novosadskog sajma, ali i Novog Sada, kao prestižno mesto za prezentaciju i razvoj agrobiznisa. Održava se u periodu od 15.05.-22.05.

 

Festival Optimizma – Baby EXIT Festival

Manifestacija se održava krajem maja na Petrovaradinskoj tvrđavi. Radi se o velikoj godišnjoj promociji dečijeg stvaralaštva Srbije i podunavskog regiona. Dostignuća i rezultate iz oblasti kulture i umetnosti promovisaće preko 1500 učesnika. Posebnost manifestacije predstavlja 5 programskih bina i petnaestak tematskih celina. Održava se u maju.

 

Sterijino pozorje

Na festivalu mogu učestvovati profesionalna pozorišta i grupe iz zemlje i inostranstva s predstavama rađenim po tekstovima naših pisaca, kao i domaća pozorišta sa predstavama rađenim po tekstovima stranih pisaca. Kao stalni festival domaćeg dramskog teksta, takmičarskog karaktera, ustanovljeno je 1956 godine u okviru obeležavanja i proslave 150-godišnjice rođenja i 100-godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Popovića Sterije. Repertoar se formira na osnovu selekcije koju bira tročlani selektorski tim sa umetničkim direktorom na čelu.

 

Noć muzeja

„Noć muzeja“ je kulturni događaj koji zajedno organizuju muzeji i kulturne institucije tokom koje muzeji ostaju otvoreni do kasno u noć. Zajednički cilj je da ovakav događaj upozna pojedinca sa kulturnim institucijama, ali i da se muzeji i galerije predstave na nešto zabavniji i neuobičajen način.

 

U Novom Sadu do sada su učestvovali: Zavod za zaštitu prirode, Galerija likovne umetnosti Poklon zbirka Rajka Mamuzića, Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Gimnazija „Isidora Sekulić“, Muzej Vojvodine, Galerija SULUV, Galerija Most Zavoda za kulturu Vojvodine, Mali likovni salon KCNS, Galerija Bel Art, Pozorišni muzej Vojvodine, Galerija Podrum, NS Centar, Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Zbirka strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, The Mpual Co., Avirex, Izdavačka kuća Prometej, MMC Led art – Art klinika, Foto, kino i video savez Vojvodine, Akademija umetnosti – Multimedijalni centar, Izložbeni prostor 16_11 Urban district, Muzej figura od voska i igračaka Fantasy, Radio Cafe, Sportski i poslovni centar Vojvodina, M.F.A.M. -Manual Forgotten Arts Museum, Muzej grada Novog Sada, Galerija tapiserija Boško Petrović, Likovni krug,Galerija ITD – institut za transfuziju dizajna, Planetarijum, Opservatorija ADNOS-a.

 

Dan Dunava

Manifestacija je ustanovljena 2004. godine od strane Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav i integralni je deo saradnje svih 14 zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav.

 

Dan Dunava predstavlja međunarodni festival posvećen rekama dunavskog basena i svim ljudima koji žive i rade na tom području i usmeren je na edukaciju stanovništva, organizovanje javnih skupova kroz upoznavanje sa turističkim potencijalom Dunava i priobalja i razvijanja poslovne mreže prijatelja Dunava. Održava se 29. juna.

 

Zmajeve dečje igre

Zmajeve dečje igre je jedan od najvećih festivala za decu u Srbiji. Nazvan je po Jovanu Jovanoviću Zmaju, rodonačelniku i jednom od najpoznatijih srpskih pesnika i pisaca dečje književnosti. Održava svake godine u junu u Novom Sadu, glavnom gradu srpske pokrajine Vojvodine, dok se u decembru, u istoj organizaciji, održavaju Zmajdani, manifestacija koja se priređuje u čast rođenja Jovana Jovanovića Zmaja.

 

Osnovna ideja festivala je da okupi pisce, ilustratore, kritičare, izdavače, urednike i čitaoce književnosti za decu iz Srbije i šire. Zmajeve dečje igre imaju svoj magazin „Detinjstvo“, a poštovaoci i autori dečje literature okupljaju se u Zmaj Jovinoj ulici 26. Svakog juna po nekoliko dana, igre za decu, koncerti pokazuju okupljenu decu iz Novog Sada i njegove okoline u Zmaj Jovinoj ulici, glavnoj ulici u Novom Sadu.

 

Novosadsko muzičko leto

Novosadsko muzičko leto “ odvija se na punktovima širom grada – Župna crkva Imena Marijina, Sinagoga, Muzej Vojvodine, Atrijum Muzeja Vojvodine, Dunavski park, Novosadski štrand“, u okviru kojeg su se tokom prethodnih godina novosadskoj publici predstavili mnogobrojni ansambli i solisti iz zemlje i inostranstva.

 

Kulturni vremeplov

Manifestacija se održava početkom oktobra i ima ambiciju da bogatstvo tradicije i kulturu Srbije pretvori u snažnu medijsku sliku i privlačan ambijent za poslovno povezivanje i razvojne inicijative. Misija manifestacije je da jednom godišnje okupi napredne razvojne timove zemlje sa pozvanim gostima iz susednih zemalja i Evrope. Fundament događaja su tradicija i kultura lokalnih zajednica, prostori Petrovaradinske tvrđave i snaga kreativne industrije.

 

Novosadska jesen

Tradicionalna manifestacija koja se održava već dve decenije i okuplja proizvođače najkvalitetnijeg sadnog materijala i cveća, a na kojoj se istovremeno promovišu ekološke vrednosti i principi zaštite životne sredine.

 

Svojevrsni zaštitni znak manifestacije su izložbe hortikulture, zdravstveno bezbedne hrane, kao i ručno rađeni suveniri i rukotvorine starih i umetničkih zanata. Prateći program obuhvata edukativne radionice iz oblasti hortikulture i zastrte životne sredine, starih zanata i umetničkih zanata. Održava se u oktobru.

 

Dance fest city of Novi Sad

Plesna manifestacija (Dance fest city of Novi Sad) koja okuplja ljubitelje plesa, plesače, trenere, koreografe. Cilj festivala je stvaranje uslova za promociju mladih talenata i autora, razmenu ideja i podršku umetnicima u plesnoj umetnosti. Održava se na SPENS-u. Datum održavanja je 6. Novembar.

 

EXIT Festival

Exit festival

EXIT je višestruko nagrađivani internacionalni letnji muzički festival. Održava se svake godine u Novom Sadu u Srbiji, na Petrovaradinskoj tvrđavi, koju mnogi smatraju za jednu od najboljih festivalskih lokacija na svetu, i na njemu nastupa preko 1000 izvođača na više od 40 bina i festivalskih zona.

 

Ukoliko vas zanima još tekstova vezane za manifestacije u svetu, preporučujemo da pročitate još tekstova iz naše sekcije manifestacije. Srdačan pozdrav.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.