Mako Banja u Mađarskoj (Hagymatikum)

October 31, 2023 by Turizam.org

Na obalama reke Mureš, na svega 30 kilometara od Segedina, smeštena je Mako Banja (Hagymatikum ili Hađmatikum). Ovaj gradić, poznat i kao “varoš luka” zbog vekovne tradicije uzgajanja crnog i belog luka meštana, sada se ponosi jednim od najlepših banjskih kompleksa u Mađarskoj. Sa površinom od preko 26.000 kvadratnih metara, kompleks nudi 18 bazena i 9 različitih sauna za potpunu relaksaciju posetilaca. Markovec Imre, čuveni arhitekta dobitnik Kossuth nagrade, ostavio je svoj pečat na arhitekturi ovog banjskog dragulja.

 

Unutrašnji bazen

Banja Mako, Mađarska

Unutrašnji bazeni zabave predstavljaju srce Terme Hagymatikum. U središnjem delu ovog kompleksa, posetioci će otkriti pravi raj za opuštanje i zabavu.

Najveći stub s ukrasima u organskom stilu krije se unutar ovog centralnog bazena. Osim svoje estetske vrednosti, ovaj stub donosi i elemente vazdušne tehnike, dodajući još dubinu i jedinstvenost celokupnom iskustvu. Okružen impozantnim ukrasima, ovaj bazen pruža gostima priliku da uživaju u svoj njegovoj raskoši. U središtu ove oaze, gosti će osetiti nezaboravan doživljaj, zahvaljujući prisustvu brzaka koji ovaj bazen okružuje. Ovaj brzak dodatno obogaćuje celokupno iskustvo, stvarajući živahnu atmosferu za sve prisutne.

Jedna od najimpresivnijih karakteristika unutrašnjih bazena zabave je bazen u pećini. Smešten u zatvorenom prostoru, ovaj bazen stvara fascinantan doživljaj uz igru svetla i besprekornu akustiku. Posetioci će biti očarani čarobnim ambijentom koji se stvara u ovom delu kompleksa.

Za dodatnu relaksaciju i uživanje, tu je i relax bazen sa gejzirima i mlazevima različitih veličina. Ovi hidromasažni elementi dodaju terapeutski dodir celokupnom iskustvu, pružajući posetiocima osećaj potpunog opuštanja.

 

Spoljašnji bazen

Napolju gosti će pronaći spoljašnji bazen zabave, koji je bez sumnje jedan od najomiljenijih delova kompleksa. Ovaj bazen je epicentar zabave i veselja za sve posetioce.

Najpopularniji bazen u kompleksu je upravo ovaj spoljašnji bazen zabave. Ovde se pruža prilika za nezaboravno iskustvo kupanja, posebno zahvaljujući uzbudljivom brzaku koji ga krasi. Svi ljubitelji adrenalina sigurno će biti oduševljeni vožnjom niz ovaj brzak.

Ako želite još veći izazov i uzbuđenje, spoljašnji bazen zabave takođe nudi talase i gejzire. Ovi elementi dodaju dodatnu dimenziju iskustvu i stvaraju živahnu atmosferu koja će vas potpuno osvojiti. Ovde, svako može pronaći nešto što će mu pružiti zadovoljstvo i uživanje tokom boravka u ovom prelepom banjskom kompleksu.

Bazen sa toboganima

Jedna od posebnih atrakcija u banji Mako je bazen sa toboganima. Ovde svim posetiocima, bez obzira na uzrast, pruža se prilika za zabavu i opuštanje uz uzbudljive tobogane.

Na raspolaganju su vam tri različita tobogana. Prvi je tobogan Kamikaza, koji je idealan za one koji traže brzu i uzbuđujuću vožnju niz tobogan. Za porodice i one koji više vole zajedničku zabavu tu je Porodični tobogan, gde možete zajedno sa svojim najbližima uživati u vožnji. Ako tražite nešto potpuno drugačije i izazovno, tu je i tobogan Anakonda, koji će sigurno pružiti posebno iskustvo.

 

Spoljašnji i Unutrašnji bazen za plivanje

Za ljubitelje plivanja, Mako banja nudi odlične opcije kako unutar zatvorenog kompleksa, tako i napolju.

Unutar kompleksa, gostima su na raspolaganju dva bazena za plivanje. Prvi bazen prostire se na impresivnih 33 metra i pruža dovoljno prostora za sve one koji vole da se prepuste plivanju ili vežbaju na duge staze. Drugi bazen, dužine 25 metara, takođe je savršen za plivače koji žele da održe formu ili uživaju u plivanju.

Osim unutrasnjih bazena, spoljni bazeni su takođe dostupni za sve one koji vole plivanje na otvorenom. Gostima se nudi prilika da uživaju u prirodnom okruženju tokom plivanja.

Bilo da preferirate unutrasnje ili spoljne bazene, Terma Hagymatikum će zadovoljiti potrebe svih posetilaca koji uživaju u ovoj zdravoj aktivnosti.

 

Lekovita Voda

Banja nudi ne samo prostor za opuštanje i zabavu, već i isceljujuće moći lekovite vode koja čini ključni deo njenog šarma.

Ovaj banjski kompleks je nagrađen državnim banjskim sertifikatom, a to nije bez razloga. Lekovita voda iz reke Maroš, koja se koristi u terapeutske svrhe, predstavlja pravu blagodet za zdravlje. Voda iz ovog izvora se koristi za tretmane mnogih zdravstvenih problema, uključujući bolesti zglobova, reumatske tegobe i probleme sa lokomotornim sistemom itd…

Lekovito blato iz reke Maroš je još jedan dragoceni resurs ovog banjskog kompleksa. Gosti mogu uživati u terapijama koje koriste ovo blato kako bi postigli najbolje rezultate u lečenju i relaksaciji. Sertifikovano lekovito blato iz reke Maroš predstavlja pravu “crnu zlatnu” vrednost grada Mako.

 

Wellness

Wellness je ključna komponenta ovog banjskog kompleksa i ima za cilj da ne samo opusti telo, već i unapredi psiho-fizičko stanje korisnika. Gosti mogu birati između raznovrsnih tretmana i masaža, sa ciljem sprečavanja nastanka bolesti i postizanja najboljeg mogućeg fizičkog i mentalnog stanja.

Ponuda wellness tretmana uključuje ne manje od 14 različitih vrsta masaža, prilagođenih različitim potrebama posetilaca. Takođe, tu su i 6 različitih wellness kupki koje pružaju dodatne benefite za zdravlje i relaksaciju.

 

Dečije carstvo

Dečije carstvo u Termi Hagymatikum je koncipirano sa posebnom pažnjom prema potrebama porodica i najmlađih posetilaca. Ovaj jedinstven prostor pruža sve što je potrebno za opuštanje cele porodice.

Unutrašnji bazen ovog carstva obiluje raznovrsnim kopnenim i vodenim igricama, toboganima i posebnim bazenom za najmlađe posetioce. Atmosfera je oplemenjena tematskim elementima, stvarajući doživljaj Sherwood šume koja će zasigurno oduševiti najmlađe.

Dodatno, dva puta nedeljno se organizuje posebno plivanje za bebe i najmlađe, što dodatno doprinosi zabavi i bliskosti unutar porodica. Za one malo starije, dostupni su i sportski rekviziti poput bilijara, stonog fudbala i stonog tenisa.

Osim unutrašnjih sadržaja, gosti takođe imaju priliku da uživaju u brojnim spoljnim aktivnostima, uključujući nožni tenis, odbojku na pesku, fudbal na pesku i streetball.

Ponosno ističemo da je 2018. godine Terma Hagymatikum dobila prestižnu nagradu od strane Luxury Travel Guide-a za “Naj Porodičnu termu” (Family Friendly SPA). Ova nagrada svedoči o posvećenosti ovog kompleksa udobnosti i zabavi porodica koje ga posećuju.

Najnovija usluga koja se pruža u ovoj banji je čuvanje dece, što je postalo pravi hit među posetiocima. Ona je besplatna za goste koji su kupili ulaznice za Termu, čime se dodatno olakšava boravak porodica. Ovaj dodatak čini boravak u Terma Hagymatikum još prijatnijim i opuštenijim za sve generacije.

 

Šta posetiti u okolini?

A városháza napjainkban

U okolini mesta Mako, pored posete Termi Hagymatikum, postoje i drugi zanimljivi lokaliteti i atrakcije koje vredi obići:

 

 

  • Barokna crkva Sv. Ištvana Crkva Sv. Ištvana je prelepa barokna crkva koja je značajna verska i kulturna tačka u ovom regionu.

 

  • Hotel “Glorius”Hotel “Glorius” je poznat po svojoj udobnosti i gostoprimstvu. Iako je pre svega mesto za smeštaj, možete posetiti njihov restoran ili kafić, gde možete uživati u ukusnim obrocima ili opuštajućim napicima.

 

Ukoliko vas put dovede do ovog mesta, predlažemo vam da svratite do Segedina i istražite taj grad na jugu Mađarske.