Lilanje

Lilalo Festival

July 10, 2024 by Turizam.org

Festival LilaLo je muzičko-scenski događaj posvećen promovisanju stvaralaštva mladih i očuvanju narodnih običaja specifičnih za Loznicu i Podrinje.

 

Table of Contents

O festivalu

Festival je posvećen tradicionalnom običaju lilanja, koji se održava u Loznici, Tršiću i Banji Koviljači. Lilanje je običaj koji podrazumeva paljenje lile, kore mlade trešnje ili breze, i vezuje se za proslavu Petrovdana 12. jula. Ovaj običaj je svrstan u listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i ima za cilj da odagna zle sile svojim svetlom.

Festival LilaLo nudi bogat program koji uključuje pozorišne predstave, performanse, izložbe, koncerte, žurke, etno bazare, bioskopske projekcije na otvorenom, interaktivne radionice, nastupe kulturno-umetničkih društava (KUD-ova) i tradicionalno igranje u kolu. Ideja festivala je spajanje tradicionalnih običaja sa savremenim dobom, čime se stvara novi identitet lokalne zajednice i atraktivna turistička ponuda.

 

Lilanje

Običaj lilanja podrazumeva paljenje lile, kore mlade trešnje ili breze, što je deo stočarskog stanovništva zapadne Srbije i vezuje se za proslavu Petrovdana, praznika posvećenog svetim Apostolima Petru i Pavlu. Prema verovanju, paljenje lile tera zle sile i štiti svojim sjajem. Ovaj običaj se održava uz velike obredne vatre na mestima gde se narod okuplja, poput trgova i raskršća, a najviše učestvuju deca i mladi.

Tokom festivala, posetioci mogu uživati u različitim kulturno-scenskim nastupima i aktivnostima, a ulaz za sve programe je slobodan. Organizovan je i besplatan autobuski prevoz na relaciji Banja Koviljača – Loznica – Tršić.

Datum održavanja manifestacije: 11.7.2024. – 14.7.2024. – Mesto: Loznica, Banja Koviljača i Tršić

Bacite pogled na kategoriju Manifestacije za više događaja u Srbiji.