jezero Spajići

Jezero Spajići

July 5, 2024 by Turizam.org

Jezero Spajići je visinska sabirna akumulacija nastala od proceđene vode iz Zaovinskog jezera, Zmajevačke reke i Popovića potoka. Smešteno je na Tari, u blizini brane Lazići, kao deo sistema pomoćnih jezera za veštačko jezero Zaovine. Jedini odvod iz ovog jezera je reka Beli Rzav. Iako nije široko poznato, jezero je pravi raj za ljubitelje prirode. Okruženo je gustom šumom i kristalno čistom vodom, savršeno je mesto za beg od letnjih vrućina. Površina jezera iznosi oko 11 hektara i nalazi se odmah ispod brane jezera „Beli Rzav”. Poznato je po specifičnim pravilima ribolova i predstavlja izazov za ribolovce koji ovde mogu uloviti krupne primerke klena.

 

Karakteristike jezera

Датотека:Tarski pejzaž, jezero Spajići, Nacionalni park Tara.jpg

Jezero Spajići je relativno malo, sa površinom od 11 hektara, i smešteno odmah ispod brane Zaovinskog jezera. Okruženo brdima i šumama, jezero ima tirkizno plavu vodu toliko čistu da se može videti dno. Njegov izdužen oblik doprinosi pitoresknom pejzažu koji ga okružuje.

Kupanje u jezeru Spajići je dozvoljeno, a u jednom delu postoji i manja uređena plaža. Pored kupanja, na jezeru je dozvoljen i ribolov, isključivo varaličarskim i mušičarskim priborom sa udicama bez povratne kuke. U jezeru se mogu upecati krupni primerci klena, što privlači mnoge ribolovce.

Jezero takođe nudi uređen deo za izletnike sa natkrivenim stolom i kontejnerom za otpad. Posetioci uživaju u prelepom pogledu na jezero i okolinu, a posebno atraktivan je uspon na branu visoku 130 metara, kao i obližnji vidikovci sa kojih se pruža nestvaran pogled na ovaj deo Tare.

Jedna od zanimljivosti je da je Josif Pančić upravo na ovom području Zaovina otkrio čuvenu Pančićevu omoriku, endemsku biljku. Ovo dodatno doprinosi značaju i atraktivnosti jezera Spajići za posetioce.

Iskustva turista

Jezero Spajići i iskustva putnika i turista

Turisti često zaboravljaju da posete jezero Spajići, misleći da je jedino jezero Zaovine važno, ali oni koji stignu do njega bivaju očarani. Jezero nudi skriveno mesto za kupanje i sunčanje, iako je voda hladnija u odnosu na veće jezero Zaovine.

Oni koji vole mir, tišinu i uživanje u prirodi smatraju jezero Spajići prelepim mestom. Čista voda je idealna za kupanje, a jezero ima malu plažu i lep prilaz. Takođe, postoji nekoliko pristupa pogodnih za ribolovce.

Međutim, neki posetioci smatraju da, iako je jezero lepo na prvi pogled, nema mnogo sadržaja za duži boravak. Nema ugostiteljsko-turističkih objekata, što može biti razočaravajuće za one koji očekuju više sadržaja.

Gledano sa vrha vidikovca pored jezera Zaovine, jezero izgleda odlično, ali neki smatraju da ne vredi silaziti do njega zbog strmog puta i vode koja ponekad podseća na močvaru. Ipak, za ljubitelje osamljenih i tihih delova prirode, jezero Spajići je idealno mesto za kampovanje, iako možda ne toliko za kupanje.

 

Kako doći do jezera Spajići?

Do jezera Spajići možete doći tako što ćete skrenuti s glavnog puta pre brane na Zaovinskom jezeru. Put je dobro označen tablama koje će vas voditi ka jezeru. Automobilom možete stići skoro do same obale jezera. Put je krivudav, ali pristupačan, i vodi do improvizovanog parkinga gde možete ostaviti vozilo. Odatle, možete započeti svoju avanturu istraživanja i uživanja u prelepom prirodnom okruženju jezera Spajići.