Jezero Balkana kod Mrkonjić Grada

June 27, 2024 by Turizam.org

Jezero Balkana se nalazi u neposrednoj blizini Mrkonjić Grada, samo pet kilometara udaljeno od ovog gradića. Poznato po svojoj prirodnoj lepoti i raznovrsnim aktivnostima, jezero Balkana je omiljeno odredište kako lokalnih stanovnika tako i posetilaca iz drugih delova Bosne i Hercegovine. U nastavku ovog teksta, istražićemo šta sve ovo jezero čini tako posebnim i koje sve mogućnosti nudi posetiocima.

 

Jezero Balkana – Osnovne informacije

Jezero Balkana

Jezero Balkana se nalazi na pet kilometara od Mrkonjić Grada, uz magistralni put Jajce – Mrkonjić Grad – Bihać, poznat kao nekadašnji „Put AVNOJ-a“.

Ova popularna turistička destinacija obuhvata dva veštačka jezera – Malo i Veliko jezero, ukupne površine 56.000 m². Jezera su izgrađena tokom 70-ih godina 20. veka, a napajaju se iz planinskih potoka Cjeplo i Skakavac, kao i iz sublakustrijskih izvora ispod Velikog jezera.

Malo jezero je uređeno kao kupalište i tokom letnjih meseci, temperatura vode dostiže 25°C, što ga čini idealnim za plivanje i druge vodene aktivnosti.

Tokom zime, površina Malog jezera često se zaledi, omogućavajući upražnjavanje zimskih sportova. Veliko jezero je poznato po bogatstvu ribe, uključujući vrste poput amura, linjaka i pastrmke, što ga čini popularnim mestom za ribolovce.

Oko jezera se nalazi dobro razvijena turistička infrastruktura koja uključuje terene za košarku, mali fudbal, rukomet i odbojku na pesku, kao i parking prostor, uređena i obilježena mesta za roštiljanje i kampovanje, te trim-stazu.

Na obroncima planine Lisine nalazi se skijaška staza sa ski-liftom, koja je u funkciji od 1979. godine. Tokom letnjih meseci, ovaj prostor nudi razne aktivnosti u prirodi, uključujući kampove i organizovane posete.

Svake godine, na Jezeru Balkana održava se manifestacija Dani kosidbe – Memorijal Lazar Laketa, koja uključuje takmičenje kosaca, smotre folklora, takmičenja u plivanju i različite sportske i kulturne događaje. Ova manifestacija privlači brojne posetioce i doprinosi očuvanju tradicije ovog kraja.

Jezero Balkana je deo gornjosansko-plivske turističke zone i omiljena destinacija za domaće i strane turiste tokom cele godine, pružajući brojne mogućnosti za rekreaciju, odmor i uživanje u prirodnim lepotama. Pecanje na jezeru je besplatno ali na kraju možete poneti samo jednu ribu.

 

Poreklo imena jezera

Jezero Balkana i njegovo poreklo imena

Prema lokalnom predanju, ime Balkana potiče od turske reči “baluk”, što znači riba. Na mestu današnjih jezera nekada su postojala dva duboka izvora-bunara puna ribe, koja su Turci nazvali Balukhana, što znači stanište riba. Tokom vremena, ime se promenilo prvo u Balukana, a zatim u Balkana, iako nema nikakve veze sa pojmom Balkan.

 

Turistička infrastruktura Jezera Balkana

Jezero Balkana i turistička infrastruktura

Jezero Balkana nudi relativno dobro razvijenu turističku infrastrukturu koja zadovoljava potrebe posetilaca tokom cele godine. Ljubitelji prirode mogu uživati u uređenim i obeleženim mestima za roštiljanje i kampovanje, kao i u trim-stazi koja je idealna za trčanje i šetnju.

Pored jezera se nalazi restoran koji je poznat po specijalitetima poput pure, cicvare, uštipaka, jagnjetine sa roštilja i ispod sača, te različito pripremljene pastrmke. U okolini jezera se isto tako nalazi nekoliko bungalova i apartmana.

Jezero Balkana raspolaže i parking prostorom koji omogućava jednostavan pristup turistima koji dolaze automobilom. Parking mesta ima sasvim dovoljno.

 

Okolina Jezera Balkana

Okolina jezera Balkana kod Mrkonjić Grada

Zelenkovac

Okolina Jezera Balkana pruža brojne mogućnosti za istraživanje i rekreaciju. Na obroncima planine Lisine, koja se nalazi iznad jezera, nalaze se staze za planinarenje, šetnju i biciklizam. Lisina je proglašena prirodnim rezervatom zbog svojih brojnih izvora vode i raznolike flore i faune.

Zelenkovac, izletište u podnožju Lisine, nudi prijatan boravak u prirodi. Ovde se nalazi ekološki pokret koji se prostire duž reke, pružajući mirno mesto za odmor. Nedaleko od Zelenkovca izvire Sana, jedna od najčistijih reka u Bosni i Hercegovini.

Planina Dimitor, smeštena jugozapadno od Zelenkovca, poznata je po svojim šumama i planinarskim stazama. Najviši vrh, Mali Dimitor, dostiže visinu od 1483 metra.

Blizu je i Krupa na Vrbasu, lokalitet sa prirodnim i kulturnim znamenitostima kao što su slapovi, mlinovi, manastir Sv. Ilija, crkva brvnara i srednjovekovni grad Greben. Takođe možete pogledati i naš tekst na temu jezera u Republici Srpskoj i eventualno posetiti jedno od njih.

 

Jezero Balkana na mapi