Gružansko jezero

June 16, 2024 by Turizam.org

Gružansko jezero je veštačko jezero u Srbiji, smešteno kod Knića, formirano pregrađivanjem reke Gruže, jedne od najdužih i vodom najbogatijih reka Šumadije.

 

Nastanak jezera

Gružansko jezero

Godine 1979. pregrađena je jedna od najdužih i vodom najbogatijih reka u Šumadiji, Gruža, po kojoj jezero i nosi naziv – Gružansko jezero. Nakon dve godine, koliko je trajala izgradnja betonsko-lučne brane u mestu Pajsijević u opštini Knić, formirana je višenamenska akumulacija čije je punjenje okončano 1983. godine.

Jezero zahvata površinu od 900 hektara, obim jezera je oko 40 kilometara, širine je od 3000 do 2800 metara, a dužine oko 10 kilometara. Obala je relativno niska, dobro razuđena, obrasla livadama, šumarcima i niskim listopadnim žbunjem.

Formiranje akumulacije je zahtevalo izgradnju nove infrastrukture, pa je za potrebe održavanja nesmetanog saobraćaja izgrađen most na magistralnom pravcu M-23 (Kragujevac – Čačak).

 

Aktivnosti na jezeru

Gružansko jezero, druga perskektiva

Na ovom jezeru se veoma često održavaju takmičenja ribolovaca. Gružansko jezero je bogato šaranom, štukom, somom, babuškom, bandarom, jezerskom pastrmkom, deverikom itd. Najčešće se love deverike, babuške, crvenperke i belice, dok su najpoznatija mesta za pecanje oko glavnog mosta na magistralnom putu Čačak-Kragujevac i uvale kod mesta Žunje.

Kako kažu lokalni pecaroši, otežavajuća okolnost je i problem divlje gradnje koja otežava prilaz obali na određenim mestima oko samog jezera. Poneki delovi jezera su rezervisani za takmičenja, jer su pristupačne obale idealne za sportski ribolov. Ribolovačka dozvola je neophodna za pecanje na ovom jezeru, koje pripada ribarskom području „Srbija-jugozapad“.

Na području Gružanskog jezera nalazi se veliki broj prelepih ptica. Identifikovano je 87 vrsta ptica, od kojih se 25 vrsta gnezdi baš na području jezera. Zahvaljujući velikoj raznovrsnosti, jezero takođe privlači i posmatrače ptica.

U letnjim mesecima na Gružanskom jezeru pripremaju se ekipe veslačkih i kajakaških klubova iz cele Srbije. Dužina jezera koja iznosi oko 10 km, kao i položaj jezera, jer se nalazi u useku između dva brda, predstavljaju idealne uslove za razvoj sportova na vodi. Hemijska svojstva vode, njena gustina i vodene struje jako pogoduju radu veslima. Kada vremenski uslovi to dozvoljavaju, na Gružanskom jezeru sve više su prisutni i jedriličari.

Na Gružanskom jezeru je 2019. godine održano 6. Evropsko prvenstvo u pecanju iz kajaka. Ovo takmičenje je po prvi put održano u Srbiji i to upravo na Gružanskom jezeru, zbog odličnih uslova koje jezero pruža, a za titulu pobednika takmičilo se 50 učesnika iz 15 evropskih zemalja.

 

Gde odseseti?

Gružansko jezero gde odsedsi + smeštaj?

U blizini samog jezera postoji nekoliko opcija gde možete odsesti i napraviti pauzu za obrok. Takođe oko jezera se nalazi dosta vikendica i kuća koje nude smeštaj. Ovo su neke od opcija (u zagradi su prikazane recenzije ljudi koji su koristili navedene usluge):

 

Ako vas zanima, možete pogledati i naše srodne tekstove o Srebrnom jezeru i Borskom jezeru.