Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali

Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali, blizu Beograda, podignut je 1965. godine u znak sećanja na članove sovjetske vojne delegacije koja je tragično poginula u avionskoj nesreći 19. oktobra 1964. godine.

Delegacija je putovala u Beograd da prisustvuje proslavi dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kada je njihov avion Iljušin Il-18 udario u vrh planine Avale. Autor spomenika je Jovan Kratohvil, a on danas stoji kao simbol prijateljstva između Srbije i Rusije.

 

Nesrećan slučaj

U avionskoj nesreći na Avali 19. oktobra 1964. godine poginulo je 18 članova sovjetske vojne delegacije, uključujući nekoliko istaknutih vojnih lica kao što su maršal Sergej Birjuzov i general-pukovnik Vladimir Ždanov.

Nesreća se dogodila kada je njihov avion Iljušin Il-18 udario u vrh planine zbog neispravnosti uređaja za navigaciju, što je uzrokovalo gubitak visine i sudar sa planinom. Na mestu nesreće 1965. godine podignut je spomenik, koji simbolično prikazuje slomljeno avionsko krilo, u čast nastradalim sovjetskim veteranima.

 

Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na Avali Mapa

Ostale znamenitosti u Srbiji možete pogledati u kategoriji Znamenitosti.