Dojransko jezero u Makedoniji

Dojransko jezero predstavlja pravi biser među makedonskim jezerima. Ovo tektonsko jezero, deo grupe egejskih jezera, deli se između Severne Makedonije i Grčke. Površina jezera iznosi 43,1 km², od čega Severnoj Makedoniji pripada 67%, dok preostalih 33% pripada Grčkoj. Sa nadmorskom visinom od 148 metara, Dojransko jezero karakteriše zaobljen oblik, dužina od 8,9 kilometara u pravcu sever-jug, i najveća širina od 7,1 kilometar.

Iako nije mnogo duboko, sa maksimalnom dubinom od 10 metara i prosečnom dubinom između 3 i 5 metara, jezero je bogato pritokama kao što su Surlovska reka i reka Handža, koje donose vodu sa planine Belasice. Ovo je treće po veličini jezero u regionu, odmah posle Ohridskog i Prespanskog jezera. U nastavku teksta, detaljnije ćemo istražiti sve što Dojransko jezero ima da ponudi svojim posetiocima.

Dojransko jezero se smatra ostatkom drevnog Peonskog jezera koje je postojalo tokom perioda pleocena. Voda jezera, bogata planktonom, pruža idealne uslove za riblji svet, sa čak 15 različitih vrsta riba koje tu obitavaju.

Legenda o jezeru

Legenda o Dorjanskom jezeru

Dojransko jezero prati zanimljiva lokalna legenda koja je ostala očuvana do današnjih dana, a tiče se nastanka i imena samog jezera. Prema legendi, devojka po imenu Dojranka, koja je živela u blizini današnjeg jezera, bila je poznata po svojoj izuzetnoj lepoti.

Jedan turski beg se zaljubio u nju, ali ona nije želela da pođe za njega. Bežeći od njega, Dojranka se bacila u izvor vode koji je postojao na mestu današnjeg jezera. Kako bi je zaštitio, izvor je poplavio celo područje i tako je nastalo Dojransko jezero.

 

Put do Dojranskog jezera

Dorjansko jezero

Dojransko jezero je lako dostupno iz različitih delova regiona. Ukoliko dolazite iz Beograda, udaljeno je oko 570 km, što je otprilike šest sati vožnje. Najbolji način da dođete do jezera je da pratite autoput E-75 kroz Srbiju i Severnu Makedoniju. Kada stignete do Severne Makedonije, nećete ići na glavni granični prelaz Gevgelija, već ćete se odvojiti za Veles i pratiti put koji vodi direktno do jezera.

Ovaj put pruža prijatnu vožnju kroz pitome predele, a takođe vas vodi pored manjih sela i prirodnih lepota koje možete usput istražiti. U blizini jezera nalazi se i istoimeni manji granični prelaz za ulazak u Grčku, što je idealna opcija ako planirate posetu ostrvu Tasos ili istočnom delu poluostrva Halkidiki.

Putovanje do Dojranskog jezera može biti posebno pogodno za porodice sa decom. Na primer, mnogi putnici započinju svoje putovanje noću kako bi deca što lakše podnela vožnju. Na taj način možete stići do jezera u prepodnevnim časovima, spremni za istraživanje i uživanje u lepoti ove destinacije. Poseta jezeru je odlična opcija kao usputna destinacija ukoliko se uputite ka Grčkoj.

 

Naselja Stari Dojran, Novi Dojran i Nikolić

Stari Dojran, pogled na Dorjansko jezero

Stari Dojran je šarmantno turističko naselje smešteno na obali Dojranskog jezera, poznato po svojoj gostoljubivosti i mediteranskoj atmosferi. Ovo mesto je idealno za odmor i uživanje, sa brojnim sadržajima koji privlače posetioce svih uzrasta.

Pored ovog naselja gde su mahom locirani turistički kapaciteti, u okolini jezera se nalaze još 2 mesta tj. Nikolić i Novi Dojran sa populacijom od oko četiri hiljade ljudi. Duž obale se prostire dugo šetalište, ispunjeno kafićima, restoranima i prodavnicama, gde možete uživati u lokalnim specijalitetima i osvežavajućim pićima.

Centralni deo Starog Dojrana krase glavni trg i pijaca, gde možete pronaći sveže voće, povrće i lokalne proizvode. Pored toga, tu su i igrališta za decu, luna park i turistički vozić koji vozi duž šetališta, pružajući zabavu za najmlađe posetioce.

Plaže u Starom Dojranu su uređene i pogodne za kupanje. Postoje delovi sa ležaljkama, kao i prostori gde možete postaviti svoj peškir. Voda u jezeru je topla tokom letnjih meseci, a postepeni ulaz u jezero sa dugim plićakom čini ga idealnim za porodice sa decom.

Poseta Starom Dojranu pruža jedinstvenu kombinaciju opuštanja, uživanja u prirodi i istraživanja lokalne kulture, čineći ga savršenom destinacijom za vaš sledeći odmor.

 

Turistički kapaciteti jezera

Dorjansko jezero i turistički kapaceti (restorani i smeštaj)

Dojransko jezero nudi širok spektar smeštajnih kapaciteta, prilagođenih različitim potrebama i budžetima posetilaca. Uz obalu jezera nalazi se veliki broj hotela, odmarališta, vikendica i privatnih smeštaja. Najpoznatiji hotel u ovoj oblasti je hotel “Romantik“, koji se ističe svojim luksuznim sadržajima i prelepim pogledom na jezero.

Mnogi turisti biraju smeštaj u privatnim vilama i apartmanima, koji su često povoljniji i pružaju domaćinski ambijent. Jedan od popularnih izbora je Vila Mitko, smeštena na brdu, koja nudi prelep pogled na jezero i okolinu. Gosti ovde mogu uživati u miru i tišini, a opet su dovoljno blizu centra dešavanja.

Za one koji preferiraju aktivan odmor, tu su i kamping prostori uz obalu jezera. Kampovi su opremljeni svim potrebnim sadržajima, uključujući mesta za roštilj, sanitarne čvorove i igrališta za decu.

Dojransko jezero je poznato po svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi, posebno kada je u pitanju riba. Jezero je poprilično bogato ribom, sa 15 različitih vrsta, a najveći specijalitet je dojranski šaran.

Jedan od najpoznatijih restorana u ovom području je “Fuk-Tak“, koji posluje još od 1884. godine. Restoran nudi ukusnu hranu i prijatan ambijent, što ga čini popularnim među posetiocima.

Pored šarana, u restoranima možete uživati u raznovrsnim ribljim specijalitetima, ali i u drugim makedonskim tradicionalnim jelima. Kod Novog Dojrana se nalazi i restoran Kaldrma koji je poznat po svom specijalitetu “riba na trska“.

Stari Dojran obiluje restoranima i kafićima smeštenim uz obalu jezera. Mnogi od njih nude predivan pogled na vodu i opuštajuću atmosferu. Cene su pristupačne, slične onima u Srbiji, a ponekad čak i povoljnije.

 

Dojransko jezero na mapi


Preporučujemo da pročitate i tekst o Ohridu ukoliko vam se sviđaju turističke destinacije poput Dojranskog jezera.