Jezera u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se ističu brojna prirodna i veštačka jezera, čineći ih važnim delom prirodnog bogatstva zemlje. Najveća prirodna jezera smeštena su u području Jadranskog mora, a među njima se posebno ističe Vransko jezero, u blizini Biograda na Moru, sa površinom od 30,7 km².

S druge strane, najveće veštačko jezero je Dubravsko jezero. Poznata širim narodnim masama su i svetski priznata Plitvička jezera, zaštićena UNESCO-om od 1979. godine, te Mljetska jezera, koji su takođe nacionalni park. Osim njih, svojom lepotom se ističu Crveno i Modro jezero kod Imotskog, Vransko jezero na ostrvu Cresu, koji je najveći prirodni rezervoar slatke vode u zemlji, te Prokljansko jezero blizu Šibenika.

jezera u Hrvatskoj
Vransko jezero na ostrvu Cres, Hrvatska.

U Hrvatskoj se prirodnim jezerima smatraju jezera koja imaju više od 100.000 kubnih metara vode. Neki primeri ovih jezera su: Baćinska jezera, Birina, Boroš Drava, Crveno jezero, Desne, jezera i vodopadi Krke, Kopačevsko jezero, Križnica, Kuti, Plitvička jezera, Plavo jezero, Sakadaš, Savica, Vransko jezero na Cresu, Vransko jezero.

 

Popis jezera u Hrvatskoj

A

B

C

Č

D

Đ

F

G

J

 

K

L

Lj

M

N

Nj

O

P

R

S

Š

T

V

Z

 

Možete pogledati i naš tekst o rekama u Hrvatskoj kako bi ste proširili svoje znanje o vodama u Hrvatskoj.