Manastir Staro Hopovo

Manastir Staro Hopovo pripada Sremskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se u istočnom delu Fruške gore, na udaljenosti od oko 2 km od manastira Novo Hopovo u blizini Iriga. Okružen je borovom šumom i on spada u grupu muških manastira. Naziv manastira potiče još od 15. veka. Ovaj manastir važi za jedan od najizolovanijih na Fruškoj gori, jer se nalazi na maloj zaravni između izvorišta Jelenca.

 

Istorija manastira

Manastir Staro Hopovo - Istorija

Manastir Staro Hopovo, smešten na obroncima Fruške gore, ima bogatu istoriju koja seže u kasni 15. vek. Prema predanju, osnovao ga je despot Đorđe Branković (poznat kao monah Maksim).

Prvobitna manastirska crkva, posvećena svetom Nikoli, bila je drvena i srušena je u zemljotresu 1751. godine. Ubrzo nakon toga, 1752. godine, podignuta je nova crkva, ovaj put od kamena, posvećena svetom Pantelejmonu.

Staro Hopovo, iako manji i siromašniji u odnosu na susedni manastir Novo Hopovo, zadržalo je značaj u srpskoj pravoslavnoj tradiciji. Crkva je izgrađena od tesanog kamena i opeke, sa dominantnim kupolama koje se oslanjaju na lučne svodove. U manastiru se nalazio barokni ikonostas, delo iriškog ikonopisca Jefrema Isajlovića, izrađen krajem 18. veka.

Tokom Drugog svetskog rata, manastir je pretrpeo značajna oštećenja; ikonostas je delimično izgoreo, a manastirski konak bio je razrušen. Nakon dugog perioda zapuštenosti, manastir je obnovljen početkom 21. veka. U 2014. godini, Staro Hopovo ponovo je postalo aktivno, sa novim konakom i osveženim izgledom.

U blizini manastira se nalazi izvor pijaće vode, pećina Beli kop, sumporni izvor kao i vinarija Hopovo.

 

Kako doći

Kako doći, Manastir Staro Hopovo

Manastir Staro Hopovo se nalazi u istočnom delu Fruške gore, oko 6 kilometara od Iriga i 2 kilometra istočno od manastira Novo Hopovo. Do manastira se može doći putem kroz gustu šumu, a okolina pruža priliku za uživanje u prirodi.

Od manastira polaze obeležene pešačke staze koje vode kroz slikovite delove Fruške gore. Iako su staze manje prometne i često obrasle travom, one nude predivan uvid u prirodne lepote ovog kraja. Za posetioce koji vole pešačenje, ovo je idealna destinacija za mirnu šetnju i istraživanje okoline.

 

Manastir Staro Hopovo mapa

Tekstove o ostalim manastirima Srbije možete pročitati u kategoriji Manastiri.