Plaža Jaz

Plaža Jaz smeštena je 2,5 kilometra zapadno od Budve i spada među najduže plaže na crnogorskom primorju, sa dužinom od 1,2 kilometra. Plaža je podeljena na dva segmenta – jedan deo dugačak 800 metara, dok drugi, nekada nudistički, ima dužinu od 400 metara. Ukupna površina plaže iznosi 22.500 kvadratnih metara. Ova plaža je omiljena među lokalnim stanovništvom i turistima, a nudi raznovrsne ugostiteljske sadržaje, parking i auto-kamp.

Plaža Jaz stekla je svetsku slavu kao domaćin brojnih muzičkih festivala i koncerata početkom 21. veka, čime je stekla međunarodnu prepoznatljivost. Jaz je zaštićen kao Spomenik prirode III kategorije.

Plaža se nalazi u uvali Jaz, između rtova Mogren i Jaz, i sastoji se od sitnog šljunka i mekog peska. Plićak je postepen, što omogućava lagan ulazak u vodu. Zahvaljujući zapadnoj orijentaciji, plaža je osunčana tokom celog dana.

Flora i fauna na plaži Jaz su skromne, sa povremenim prisustvom ptica poput galebova i vrana. U poljoprivrednom zaleđu povremeno se sreću vodozemci i slatkovodne ribe u manjim vodotocima. Iznad plaže se prostire močvarno područje Mrčevo polje.

U drugoj deceniji 21. veka započeta je obnova plaže, uključujući uređenje infrastrukture i postavljanje novih staza za šetnju. Jaz je takođe popularan za sportsko ronjenje, a područje oko njega poznato je po konjičkom sportu. Plaža Jaz je i važan centar nudizma.

Plaža Jaz je bila domaćin značajnim koncertima svetskih muzičkih zvezda kao što su Rolingstonsi, Madona i Zdravko Čolić. Od 2014. do 2017. godine, na plaži se održavao međunarodni festival Si Dens, koji je privukao veliki broj posetilaca i doprineo crnogorskoj turističkoj privredi.

Lonely Planet je 2015. godine proglasio plažu Jaz najboljom evropskom plažom, dok je Si Dens festival iste godine dobio priznanje za najbolji evropski festival srednje veličine na European Festival Awards.

Preporučujemo da pročitate ovaj tekst: Najlepše plaže u Crnoj Gori

 

Plaža Jaz na Mapi