Vinski Park Sremska Mitrovica

Vinski park u Sremskoj Mitrovici predstavlja jedan od najznačajnijih festivala vina i hrane u Srbiji, a održava se u prelepom Gradskom parku. Ovaj događaj, koji se tradicionalno održava krajem avgusta, nastao je iz manifestacije Zlatni dani vina, koja je prvi put organizovana 2011. godine. Tada je Udruženje poštovalaca vina “Marko Aurelije Probus” okupilo vinare iz zemlje i inostranstva, a manifestacija je imala za cilj promociju vinske kulture i tradicije ovog regiona.

Rimski car Marko Aurelije Probus, poznat po zasnivanju prve vinove loze u blizini Sirmijuma, postavio je temelje vinskoj tradiciji koja traje više od 1750 godina. U okviru ovog festivala, posetioci imaju priliku da uživaju u ukusima i mirisima vina iz više od 70 vinarija, ali i da se upoznaju sa lokalnim proizvođačima hrane koji se ističu kvalitetom i autentičnošću svojih proizvoda.

Vinski park, kao moderan nastavak Zlatnih dana vina, okuplja brojne posetioce, među kojima je i veliki broj turista. Festival se održava u ambijentu bogatom istorijom, s posebnim naglaskom na kulturne i gastronomske vrednosti Srema. U prethodnim izdanjima, gost-domaćin manifestacije bila je zemlja poput Portugala ili Sjedinjenih Američkih Država, dok je ove godine fokus na Gruziji, zemlji sa osmo hiljada godina tradicije vinogradarstva.

Pored vina, festival nudi raznovrsne gastronomske delicije, a atmosfera je obogaćena kulturnim programom i raznim izložbama, kao što je izložba slika pančevačke umetnice Mire Kovačević koja koristi vino kao materijal za slikanje. Vinski park postaje pravi hedonistički raj, koji spaja ljubitelje vina i hrane u jedinstvenoj proslavi tradicije i kulture Srema.

Datum održavanja manifestacije: 24.8.2024. – Mesto: Sremska Mitrovica
Ostale manifestacije u Srbiji možete videti u kategoriji Manifestacije.