Dani Ludaje Kikinda

Dani ludaje su tradicionalna manifestacija koja se održava u Kikindi od osamdesetih godina prošlog veka. Festival traje četiri dana i obično se održava u oktobru. Glavni deo programa je takmičenje u merenju veličine, težine i obima bundeva. Pobednik se svečano registruje u Svetskoj asocijaciji uzgajivača bundeve i dodeljuju mu se nagrade.

Propratni program manifestacija se slavi u celom gradu, uključujući različite izložbe, kulturna dešavanja, koncerte i revije. Organizuju se pijace i štandovi sa lokalnom kuhinjom, organskim proizvodima, rukotvorinama i starim zanatima. Takođe, održavaju se sportski turniri humanitarnog i takmičarskog karaktera.

Subota je centralni dan festivala kada se održavaju glavna takmičenja. Tokom Banatskog fruštuka i Evropskog kutka promovišu se etno i turistički sadržaji severnog Banata i drugih zemalja. Tradicionalna jela, sportske igre i takmičenja u vezi sa bundevama obuhvataju štafetno trčanje, brzo jedenje semenki i pite bundevare.

U poslepodnevnim časovima održava se finalno merenje bundeva gde stručni žiri određuje najdužu i najtežu bundevu. Ovo je centralni događaj manifestacije koji privlači veliki broj posetilaca iz zemlje i regiona.

 

Bundeva težine 865,5 kg, novi rekord

Dani Ludaje Kikinda
Ludaja od 507 kilograma – rekord iz 2014. godine

Bundeva težine 865,5 kilograma postavila je novi rekord na kikindskim „Danima ludaje“ 2023. godine, a uzgajio ju je Tibor Kokai iz Tapiosentamartona, mesta iz Mađarske. Ova bundeva ima obim od šest metara i trebalo je 110 dana da dostigne svoju veličinu. Seme je nabavljeno na aukciji u Nemačkoj.

„Bundeva je dnevno rasla oko 20 kilograma i zalivana je svakog dana sa oko 800 litara vode. Biljka je zahtevna, zauzela je plastenik od 100 kvadrata i zahtevana je prosečno tri sata dnevno za negu“, kaže Tibor Kokai.

Manifestacija „Dani ludaje“ u Kikindi održavana je 38 puta i privlači desetine hiljada posetilaca iz Srbije i inostranstva, posebno iz Rumunije. Poznata je po bogatom programu, zanimljivostima, koncertima i raznovrsnoj gastronomskoj ponudi jela i slatkiša od bundeve, uključujući i kozmetiku, pivo i sajder od bundeve.

Datum održavanja manifestacije: 19.9.2024. – 22.9.2024. – Mesto: Kikinda

Za više manifestacija u Srbiji pogledajte kategoriju Manifestacije.