Vrnjački karneval

Vrnjački karneval je značajna manifestacija koja se održava u Vrnjačkoj Banji svakog jula od 2005. godine. Ovaj karneval, zajedno sa Gučom i Egzitom, spada među najveće turističke manifestacije u Srbiji, privlačeći preko 200.000 posetilaca. Tokom nedelju dana, Vrnjačka Banja postaje centar zabave sa brojnim maskenbalima, festivalima, izložbama, koncertima, pozorišnim predstavama i sportskim događajima.

Moderni karneval u Vrnjačkoj Banji nastao je 2005. godine, a inspiraciju je crpio iz dugogodišnje tradicije balova, maskenbala i kermesa, koji su bili popularni još od osnivanja banje 1868. godine. Kermesi, festivali dobrih dela nasleđeni iz osmanskog perioda, uključivali su ulične proslave sa trgovinom rukotvorinama i zabavnim programom, a zarada je išla u dobrotvorne svrhe. Prvi Međunarodni vrnjački karneval održan je od 12. do 17. jula 2005. godine, okupljajući 34 karnevalske grupe sa 1.500 učesnika iz različitih zemalja.

Program manifestacije

Centralni događaj karnevala je povorka koja se tradicionalno održava 14. jula. Učestvuju tematske grupe poput vitezova, musketara, afričkih plemena, samba plesačica, klovnova i mnogih drugih. Ova povorka privlači posetioce svojom raznolikošću i energijom.

Muzički program

Vrnjački karneval je poznat po bogatom muzičkom programu. Na karnevalu su nastupali poznati izvođači poput Hari Mata Hari, Crvene Jabuke, Riblje Čorbe, Zdravka Čolića, Goce Tržan i drugih. Tokom večeri, posetioci mogu uživati u raznovrsnim muzičkim žanrovima od hip hopa, roka, popa do džeza i narodne muzike. DJ-evi često preuzimaju scenu tokom karnevalskih noći.

Karnevalska takmičenja

Tokom karnevalskih dana održavaju se različita takmičenja, uključujući karnevalsku trku konobara, trku na štiklama, trku rolerima i biciklima, ulični fudbal, žonglersko veče i košarkašku maskaradu. Posebno je zanimljiv Moravski spust, gde se učesnici spuštaju Zapadnom Moravom do Vrnjačke Banje na improvizovanim plovilima.

Deca su aktivni učesnici karnevala, sa programom koji uključuje horove, pozorišne predstave, dečiji maskenbal i takmičenja. Poseban događaj je dečija karnevalska povorka, gde mališani maskirani paradiraju promenadom Vrnjačke Banje.

Predstojeći izvođači na manifestaciji:

  • 07.07.2024. – Aco Pejović i Maja Marinković
  • 08.07.2024. – Đorđe David i Ivana Peters
  • 10.07 .2024.- Breskvica i Trik FX
  • 12.07.2024. – Slavko Banjac i Edita
  • 14.07.2024. – Željko Samardžić

 

Datum održavanje manifestacije: 7.7.2024. do 14.7.2024. – Mesto: Vrnjačka Banja

Za više informacija o sličnim događajima u Srbiji možete pogledati sekciju Manifestacije.