Reka Rasina

Reka Rasina se nalazi u centralnoj Srbiji i izvire na padinama planina Goč i Željina ispod Crnog Vrha. Ova desna pritoka Zapadne Morave dugačka je 92 kilometra i nastaje od izvorišnih krakova Velike i Burmanske reke. Nakon svog toka, Rasina se uliva u Zapadnu Moravu nedaleko od Kruševca.

 

U nastavku možete pročitati...

Karakteristike

undefined

Rasina je reka dugačka 92 kilometra sa slivom od 981 km². Izvire na padinama planina Goč i Željina, na nadmorskoj visini od 1340 metara, dok se uliva u Zapadnu Moravu, nedaleko od Kruševca, na nadmorskoj visini od 134 metara. Rasina ima prosečan pad korita od 13 promila i teče dubokom dolinom koja se ka donjem toku postepeno proširuje, dostižući širinu do 3 kilometra.

Do sela Razbojne, Rasina teče kroz klisurastu dolinu sa malim erozionim proširenjima, dok između Razbojne i Zlatara protiče plitkim i širokim koritom kroz Dobroljubačku kotlinu.

Nakon toga, ulazi u Zlatarsku klisuru, gde formira nekoliko uklještenih meandara. Nizvodno od Majdeva, Rasina ulazi u Kruševačku kotlinu, sa širokom i izvijuganom dolinom, i u blizini ušća je široka oko 35 do 40 metara, a duboka 0,5 do 1 metar.

Sliv Rasine je izrazito asimetričan, jer sve glavne pritoke, osim rečice Zagrže, dotiču sa desne strane. Najveća pritoka je Graševačka reka, dok Blatašnica se uliva u Rasinu kod Razbojne.

Rasina daje Zapadnoj Moravi prosečno 9 m³ vode u sekundi, ali ima karakter prave bujice sa izrazitim amplitudama proticaja. Najveći proticaj je zabeležen u aprilu 1958. godine, kada je iznosio 342 m³ u sekundi. Zbog ublažavanja ovih razlika u proticaju i zaustavljanja nanosa, u Zlatarskoj klisuri je 1979. godine izgrađena brana visoka 55 metara, formirajući jezero Ćelije.

Jedna od prirodnih retkosti Rasine je njeno zlatonosno korito, gde se decenijama pojedinci bave ispiranjem zlatnog praha. Ribolovci u Rasini mogu pronaći razne vrste riba, uključujući potočnu pastrmku, klena, krkušu i kedera. Postoji i nekoliko retkih vrsta riba koje je teško upecati, kao što su govedar, deverika i belica.

 

Turizam

Reka Rasina - Turizam

Rasina, iako jedno od omiljenih mesta za kupanje Kruševljana, često se suočava sa zanemarenjem i nedovoljnim održavanjem. Posetioci primećuju da nedostaje lepo uređena staza sa klupama i hlada, a šetalište nije adekvatno uređeno dalje od crkve.

Nažalost, mnogi Kruševljani i dalje ne posećuju obale Rasine, misleći da su one prljave i zapuštene. Ipak, poslednjih godina obale su čišće, a reka nudi prijatno mesto za opuštanje i kupanje tokom letnjih meseci.

Neke obale i dalje pate od zagađenja, ali to nije rezultat dolaska stranaca, već kako kažu pojedini lokalci, nesavesnog ponašanja domaćeg stanovništva. Da bi se situacija popravila, potrebna je kolektivna svest i volja za očuvanje prirodnog bogatstva.

Uređenje obale Rasine i održavanje čistoće mogu značajno poboljšati kvalitet vode i privući više posetilaca. Međutim, dok se ne sprovedu odgovarajuće mere, reka će i dalje biti suočena sa izazovima zagađenja.

Jedno od mesta koje bi smo mogli da preporučimo na obalama Rasine je restoran Salus M. Ovaj restoran nudi odličnu hranu, uključujući riblju čorbu, pastrmku na žaru, domaći sir i kajmak. Posetioci ističu fenomenalan ambijent, ljubazno osoblje i kvalitetnu uslugu, iako povremeno može biti zamerki na broj konobara u objektu.

Specijalitet kuće je pastrmka na žaru, koja se vadi neposredno pre spremanja, pružajući gostima autentično iskustvo sveže pripremljene ribe. Takođe, restoran nudi domaće proizvode na prodaju, uključujući sir, kajmak i brašno iz njihove vodenice. Salus M je idealno mesto za beg od gradske vreve i uživanje u prirodi uz odličan ručak.

 

Reka Rasina na mapi

Ako vas interesuje možete pogledati naš tekst o ostalim rekama Srbije.